Görög hegyi tea (Biotermék)

gorog

“A tea alapjául szolgáló gyapjas, szürke vagy sárga gyógynövény a szideritisz –de ez a „Sideritis”egy gyógynövény família, Magyarországon a Sideritis montana található egyedül, s igen szép magyar neve van: sármányvirág – a kevésbé szép, de jellemző neve a hegyi (vagy parlagi) vasfű.

A vasfű neve a sebek gyógyítására vonatkozó hatása miatt eredhet, Erdélyben forrasztófűnak mondták a hegyi mentő srácok. Én nem tudok görögül, de azt írják, hogy a görög nyelvben a „sideritis” szó szerinti fordítása: „az, akinek vasfegyvere van”.

Göröghon magas hegyeinek szikláin kis csoportokban tenyészik, és 1200m magasságtól 2000m-ig is ott található. Virágzás előtt szőrös leveleivel nagyon hasonlít a „nyuszifül” nevű virág leveleire!

Nézzünk néhány fajtáját a sokból: Peloponészosz félsziget északi hegyein növő fajtájátSideritis peloponnesiaca néven, a Tajgetosz hegyein növőket Sideritis clandestina néven szólítják a botanikusok. A háromujjú Chalkidiki-félsziget legtávolabbi ujján, a mindig felhőben pöfékelő Athos-hegy kolostorainál az ún. Sideritis athoa nevű –szerintem csupaszabb, nem igazán bolyhos hegyi növény a görög hegyi tea alapja. Delphoi vagyis Delfi mentén a Sideritis Euboea a növény ottani alfajának a neve. (van olasz, spanyol és ciprusi alfaja is!)

A végére hagytam a –szerintem legismertebb változatot, – τσάι της Εύβοιας ή τσάι απ’ το Δέλφι (Sideritis euboea)Krétán ugyanis jellemzően minden fűszercsomaghoz tesznek egy szálat s külön is árulják a krétai hegyi teát, s az ottani növény hivatalos neve Sideritis syriaca….

Én viszont jogosan kezdem azzal, hogy a görög hegyi teát már az ókori görögök is itták – mert igaz. Állítólag anno már Hippokrates (Hippokratész) is méltatta előnyeit, s mostanság  egyre több kísérlet igazolja a gyógynövény gyógyhatásait. Stimulálja, javítja az immunrendszert, tisztítja a légutakat, sőt, olyanokat is olvastam már róla, hogy antibakteriális, antioxidáns hatása van, (influenza idején csodaszer, influenzás időkben, időben iszogatva megelőzi a fertőzést!),  javítja az emésztést, olyan szinten, hogy megelőzi a bélgörcsöt, vírusölő, gombaölő…és még finom is a teája, élvezetből is érdemes inni!! Flavonoidokat tartalmaz, akár a zsálya, az ánizs.”

Forrás: http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/11/04/gorog_es_balkani_hegyi_tea_a_sideritis_montana_es_csaladja_azaz_vasfu-felek

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!